Regulamentul Campionatului de fotbal al programatorilor din Craiova (regulament V1.0 - 10.05.2016)

Organizatori

Asociatia Clubul Programatorilor este organizatorul oficial al acestui campionat. Site-ul oficial al campionatului este http://clubulprogramatorilor.ro/index.php, construit si intretinut in totalitate de membrii asociatiei in colaborare cu Adplus Romania.

Eligibilitate

1. Campionatul programatorilor este destinat exclusiv firmelor de programare cu sediul social sau punctul de lucru in Craiova. Se accepta doar echipele inscrise oficial, cu numele firmei, cu sigla firmei si acceptul managementului firmei.

2. Jucatorii unei echipe inscrise trebuie sa fie angajati ai firmei. Nu se accepta jucatori care nu detin contract de munca la firma respectiva, sau care lucreaza la un punct de lucru in afara Craiovei.

3. Pentru a rezolva cat mai repede eventuale reclamatii ulterioare cu privire la dreptul de joc al anumitor jucatori, la inceputul fiecarei partide, echipa gazda este obligata sa faca o poza cu ambele echipe.

Inscrieri

O firma poate sa inscrie oricate echipe, respectand urmatoarele prevederi:

  1. Loturile de jucatori vor fi distincte.
  2. Jucatorii inscrisi pe lista uneia dintre echipe nu au dreptul de a juca pentru o alta echipa pe parcursul aceleiasi editii.
  3. Antrenorul echipelor poate fi aceeasi persoana, cu conditia sa nu joace decat pentru una dintre acestea.

Fiecare echipa va desemna un delegat, care are obligatia de a tine legatura dintre jucatori si organizatori. Delegatul poate fi unul dintre jucatori sau chiar antrenorul.

Programare meciuri

In tur meciurile sunt programate astfel:

  • martea 19:00 - 22:30 (3 meciuri)
  • miercurea 19:00 - 20:30 (1 meci)

Nu se admit amanari ale meciurilor, echipa care nu se prezinta la teren la ora meciului va pierde cu 3-0. Se pot face interschimbari ale meciurilor din aceeasi etapa, dar numai cu acordul tuturor celor 4 echipe implicate si cu anuntul prealabil pe grupul de yahoo cu 24 de ore inainte de meci.

Un meci poate fi amanat numai din cauza conditiilor meteorologice, lucru care va fi decis in ziua meciului de catre organizatori. Meciurile amanate vor fi reprogramate in prima saptamana dupa terminarea turului, iar in cazul in care o echipa are mai mult de 2 meciuri restanta, se vor programa 2 in prima saptamana, iar celelalte in a doua saptamana sau in prima saptamana inaintea returului.

Regulament de joc

Meciurile au loc pe terenuri cu suprafata de gazon sintetic. Se joaca doua reprize a cate 25 minute, cu 5 minute pauza.

Se joaca in formula 5 + 1, adica un portar si cinci jucatori de camp intr-o echipa, neexistand sisteme de joc clasice. Portarul poate fi inlocuit cu un jucator de camp care-i preia rolul.

O echipa o sa fie formata din maxim 20 de jucatori daca toti jucatorii sunt din aceeasi firma, sau 15 jucatori daca echipa e formata din 2 firme diferite.

Este interzisa purtarea ghetelor cu crampoane (exista totusi un tip de crampoane special pentru gazon sintetic). Se joaca fara ofsaid.

Lovitura de pedeapsa se executa de la 7 m. Daca mingea iese in afara terenului fiind atinsa ultima data de portarul echipei aflate in aparare, echipa adversa beneficiaza de un corner. Autul de poarta se executa numai de catre portar cu mana. Orice gol inscris direct din aut de poarta va fi anulat daca nu atinge nimeni balonul. Autul se executa cu piciorul, nefiind permisa marcarea directa a unui gol, lucru permis, in schimb, direct din lovitura de incepere. In momentul repunerii in joc a mingii din aut, aceasta trebuie sa fie nemiscata.

Portarul poate juca mingea timp de maximum 6 secunde, altfel echipa adversa beneficiaza de o lovitura libera indirecta. Portarul nu are voie sa ia mingea in mana atunci cand pasa vine de la un coechipier si este data cu piciorul(exact regulamentul de la fotbal pe teren mare).

In cazul nerespectarii acestei reguli, echipa adversa va beneficia de o lovitura libera indirecta de la marginea careului, din dreptul locului unde portarul a luat mingea in mana.

La executarea loviturilor libere si a cornerelor, distanta adversarilor fata de minge trebuie sa fie de 5 m. La executarea auturilor, distanta adversarilor fata de minge trebuie sa fie de 3 m, dar doar daca echipa care trebuie sa execute solicita acest lucru.

Jucatorii de camp nu au dreptul sa intre la minge prin alunecare, portarul fiind sigurul jucator care are acest drept (doar daca alunecarea a inceput in suprafata sa de pedeapsa). Alunecarile se vor sanctiona cu lovitura libera directa sau indirecta, dupa caz: daca a existat si un fault in urma alunecarii lovitura va fi directa. Daca nu exista contact, lovitura va fi indirecta.

Daca pe parcursul unei reprize o echipa face mai mult de 5 greseli(fault, hent, intrare prin alunecare), se va executa o lovitura de pedeapsa directa, fara zid, de la 9 metri incepand cu a 6-ea greseala(2 m de la marcajul loviturii de pedeapsa).

Se joaca sistem campionat, fiecare cu fiecare, tur-retur, acordandu-se 3 puncte pentru victorie, 1 punct pentru egal si 0 puncte pentru infrangere.

In cazul in care 2 echipe termina la egalitate de puncte, departajarea se va face in functie de rezultatul meciurilor directe(nu se tine cont de numarul de goluri marcate acasa/deplasare). In caz de egalitate, se va tine cont de golaveraj. Daca in continuare echipele sunt la egalitate se va lua numarul total de goluri marcate. In caz de egalitate, se va juca un meci direct. In cazul in care 3 sau mai multe echipe termina la egalitate, se va face un clasament strict pe meciurile jucate intre acele echipe. Nu se tine cont de goluri marcate acasa/in deplasare. La egalitate, departajarea se face in functie de golaveraj, numar de goluri marcate. In cazul in care meciul de departajare se termina la egalitate, departajarea se va face prin lovituri de la 7 m, cate 3 lovituri pentru fiecare echipa. Daca si in aceasta situatie scorul este egal, se va executa cate o lovitura de echipa pana la departajarea scorului.

Meciul poate fi intarziat maxim 5 minute din diverse motive: intarzierea unor jucatori, lipsa mingii, etc. Dupa 5 minute, echipa vinovata de intarziere va pierde meciul cu scorul de 3:0. De asemenea, meciul nu poate incepe fara minim 4 jucatori (3 +1).

Daca o echipa decide retragerea din cursa competitionala inainte de finalul campionatului, acest lucru va atrage dupa sine urmatoarele masuri:

  1. toate meciurile jucate vor fi castigate cu 3 - 0 de echipa adversa
  2. toate meciurile viitoare vor fi castigate de echipa adversa cu 3 - 0

Aceste masuri se aplica doar pentru tur/retur, in functie de momentul retragerii (daca o echipa se retrage in retur, meciurile din tur raman neschimbate).

Prezentul regulament poate fi modificat de catre organizatori dupa ce propunerile au fost aprobate de catre comisia de disciplina. Organizatorii au dreptul sa respinga acele propuneri de schimbare a regulamentului care ar impiedica buna organizare si desfasurare a campionatului.

Cartonase, eliminari, suspendari

Un jucator va fi eliminat de pe terenul de joc (cartonas rosu) atunci cand comite una din urmatoarele greseli:

  1. se face vinovat de comportare violenta;
  2. scuipa un adversar sau oricare alta persoana;
  3. foloseste cuvinte sau face gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane;
  4. se face vinovat de fault grosolan
  5. joaca mingea in mod voit cu mana impiedicand echipa adversa sa marcheze gol
  6. in postura de ultimul om al echipei sale (aici se include si portarul), opreste un adversar care se deplaseaza catre poarta adversa avand o situatie clara de a marca (de ex., poarta goala) printr-o greseala care se sanctioneaza cu o lovitura libera sau cu o lovitura de pedeapsa (7 m)
  7. primeste al 2-lea advertisment in timpul aceluiasi joc.

Cartonasul rosu primit direct va duce la minim 1 etapa de suspendare(cazul va fi analizat de o comisie cuprinsa din reprezentati ai tuturor echipelor).

Daca un jucator primeste cartonas rosu ca urmare a 2 cartonase galbene, el va fi suspendat 1 etapa.

Echipa va juca in 5 oameni timp de 5 minute, sau pana la inscrierea unui gol(de catre oricare din echipe), dupa care va putea introduce un alt jucator in locul celui eliminat.

La 4 cartonase galbene primite in meciuri diferite, se va sta 1 etapa.

Greseli care se sanctioneaza cu eliminarea echipei din competitie
  1. Introducerea unui jucator care nu face parte din firma respectiva.
  2. Introducerea unui jucator care face parte din firma respectiva, dar dintr-o alta echipa a aceleiasi firme.
  3. Neprezentarea la 3 meciuri consecutive.
  4. Comportament nesportiv repetat (injuraturi adresate adversarilor, comportament agresiv fata de ceilalti jucatori) al unuia sau mai multor jucatori si refuzul echipei de a nu-l mai introduce pe teren pe jucatorul in cauza.

Decizia de eliminare din competitie este luata de comisia de disciplina pe baza dovezilor aduse de catre orice martor al eventualelor incidente.